КПІ
ФЛ КПІ
  • Українська
Така різна сила слів

Така різна сила слів

«Заговори, щоб я тебе побачив» – відомі слова давньогрецького філософа Сократа.

Сьогодні, у еру «прямих ефірів» та «розповідей», вони набувають особливого значення. Більшість блогерів щодня спілкуються зі своїми підписниками, але мало хто приділяє увагу не лише контенту, а й тому як він подає цей контент.

Коли ми спілкуємося з людиною наживо, то навіть тоді є слова, які нас дратують, а є такі, які «примушують» нас робити те, чого ми і не збиралися. Що ж це за слова? Усе, що ми говоримо можна умовно поділити на дві групи: слова, які нам допомагають а слова, які заважають.

Слова, що заважають

Часто люди використовують у своїх розмовах слова та звуки, які не несуть ніякого змістовного навантаження: «ееееее», «якби», «ну», «типу», «коротше» і т.д. Найчастіше використовуються так звані звуки-паразити «ееее» та «ааааа». Людина навіть не помічає, що ці звуки є. А вони не лише спотворюють інформацію, а й дратують співрозмовника.

Як правило, ці звуки заповнюють паузу, під час якої у людини є час придумати, що ж говорити далі.

Крім звуків-паразитів є ще слова-паразити, які не менше засмічують мову.

Найпоширенішими словами-паразитами є «типу», «ну», «ось», «коротше» і «в принципі». Звичайно, у кожної людини є своє «улюблене» слово-паразит.

Як позбутися?

Перше – слід виявити ваші слова і звуки-паразити. Тут ви або самі можете виявити свою проблему, або знайти «союзника» (це можуть бути друзі, родичі, знайомі), що допоможе виправитись.

Контролюйте вашу мову, намагаючись уникати її засмічення.

Після того як ми знайшли у себе слова чи звуки-паразити їх потрібно позбутися. Один з найкращих способів – це замітити паузами або синонімами (подібними словами, які будуть доречні в реченні). Також можна виконувати різні вправи. Наприклад, робити паузу на 3 секунди після кожного слова. 10 днів по 5-7 хвилин такої вправи принесе помітний результат.

 Про слова, які допомагають, читайте у наступних дописах.

Юлія Маковецька-Гудзь