КПІ
ФЛ КПІ
  • Українська

Про гурток

 Лінгвістичний гурток було організовано у 2014/15 н. р. викладачами кафедри української мови, літератури та культури. Передумовою для проведення занять у такій формі стала студентська зацікавленість деякими лінгвокраїнознавчими питаннями, що піднімалися під час проведення практичних занять з курсу «Українська мова за професійним спрямуванням» та «Історія української культури», проте виходили за рамки освітньої програми. Оскільки це спостерігалося на багатьох факультетах, було прийнято рішення організувати лінгвістичний гурток, на засіданнях якого студенти зможуть обговорювати питання лінгвістичного та культурологічного характеру, що не включені до основних курсів відповідних предметів. Програма занять гуртка розрахована на студентів технічних спеціальностей вищих навчальних закладів. Це зокрема  теми, що не увійшли до предметної програми і стосуються термінологічної галузі, питання творення вузькопрофесійної термінології та рекламних текстів, питань топонімії та ономастики як обов’язкових компонентів у процесі самопізнання людської особистості, позиціонування себе, свого роду, рідного краю у загальній світовій системі.  Окремий тематичний блок присвячений традиційній українській обрядовості та віруванням, а також космогонічним народним уявленням  зокрема у їх зв’язку з процесами формування лексичного складу мови,  проекцією на індивідуальну сферу життя, що знаходить відбиток у сучасному вербальному коді.

 Загалом програма складається з п’яти тем, кожна з яких містить від двох до п’яти питань до розгляду: «Вербальна реалізація народного світобачення у фольклорі та міфології»,  «Власні назви як особливий тип самовираження народу», «Редагування та переклад»,  «Мова і суспільство»,  «Мова сучасної реклами та маркетингу». Розрахована на 5 занять (10 академічних годин). Засідання гуртка проводяться щомісяця протягом семестру доцентом Нечипоренко А.Ф. та ст. викл. Завадською В.В.

 Подібні заходи мають не лише освітнє, але й морально-етичне значення, оскільки допомагають формувати певний культурний рівень, розвивати мовні навички, виховувати студентів у національно-патріотичному дусі.