КПІ
ФЛ КПІ
  • Українська

Інформація про проведені студентські конференції, олімпіади, конкурси, вікторини, “круглі столи”, диспути, екскурсії.

21 травня 2015 року в Інституті спеціального зв’язку і захисту інформації відбувся брейн-ринг з нагоди Дня слов’янської писемності й культури, в якому брали участь курсанти 2 курсу. Ітелектуальне змагання пройшло натхненно й весело. Відповідаючи на питання, учасники демонстрували кмітливість та ерудованість, що є свідченням зацікавленості у вивченні історії слов’янської культури. (див. файл 21052015)


    

14 травня  група ЛА-21 ФЛ відвідала Державний музей літератури, а саме  презентацію книжки Лідії Черен «Марта». Авторка, за освітою історик, у своєму виступі зосередила увагу на образі рідного міста 20-30 рр. минулого століття , де і   відбуваються родії роману. Опрацювавши значну кількість тогочасних періодичних видань, інших історичних документів, а також літературних творів Ю.Клена, П.Тичини, М.Зерова, Лілія Черен описала  складний період в історії України: це і війна, і виживання в умовах продрозкладки, і багатокультурне повсякдення Києва…

   Зустріч супроводжувалася музичними композиціями у стилі описаного в романі часу. Учасники зустрічі  мали змогу почути  враження від перших читачів. Аби долучитися до сучасного світу літератури,   студенти придбали видання з дарчим написом від автора.

   Запам’ятається все:  тепла доброзичлива атмосфера музею,   сила і глибина художнього слова…

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

До Вашої уваги збірник "Митець у кожному із нас"

    До збірника «Митець у кожному із нас» увійшли вірші, що звучали на «Вечорі авторських віршів», який відбувся в жовтні 2014 року в Національному технічному університеті України «КПІ». Всі вірші були написані студентами університету, проте жоден з них не є письменником за професією. Звідси, власне, й назва збірника, бо ж ми всі – митці від народження. Лиш трохи натхнення та добряча порція бажання – і все вийде!

 Кожен вірш, що увійшов до даного збірника, оповитий власною аурою та відчуттями. Тут переплітаються печальні й життєрадісні мотиви слова й нашого життя. (збірник додається)

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Дякуємо всім учасникам загальноуніверситетської вікторини до Міжнародного дня рідної мови за результативну роботу (див.додаток viktoryna2015). Сподіваємось, що пошук відповідей на питання  вікторини розширила ваші знання про українську мову. Будемо раді бачити вас серед активних учасників майбутніх інелектуальних випробувань!

Переможцями вікторини стали:

Вінтерле Віталій – ФІОТ, ІП-41

Мірошник Олексій – ФІОТ, ІП-41
 
Клименко Вадим – ФІОТ, ІС-41 

 

Вітаємо призерів конкурсу !

20.02.2015 відбувся конкурс, присвячений Міжнародному дню рідної мови серед студентів 1 курсу ТЕФ.
За результатами конкурсу. призові місця зайняли:
1.Вучкан В.(ТІ-41). Галушко А. (ТВ-42), Марич Т. (ТВ-42)
2.Кокорський А.(ТЯ-42),Токаренко В. (ТЯ-42)
3.Поліщук О.(ТО-41), Задорожня А. (ТС-41), Литвиненко М.(ТС-41).

Оргкомітет (викладач Кобець М.М.)


25 листопада 2014 р. відбулась студентська науково-практична конференція, присвячена  проблемам історії української культури. Конференція проводилась в межах ІІ Загальноуніверситетської студентської Інтернет-конференції  «Культура українського народу: історія, сучасність, перспективи» (адреса сайту:  ukrconf.fl.kpi.ua).

До участі в конференції залучилось 36  студентів ІІІ курсу факультету, які підготували 31 доповідь  з презентаціями. Матеріали конференції свідчать, що проблеми  розвитку національної української  культури, сприйняття  національної ідеї,  усвідомлення специфіки  культурного  функціонування таких суттєвих складових культури як наука, техніка, технології, мистецтво, релігія тощо особливо цікавлять сучасне молоде покоління. Тому виступи студентів, їх погляди стосувалися насамперед таких проблем як ментальність українського народу, міфологія та народна творчість, «неолітична революція» на теренах України, прийняття християнства , культура Київської Русі, феномен двовір»я, виникнення писемності у стародавніх слов»ян, українська культура   ХУІІІ – ХІХ ст. та ін.

Особлива увага на конференції  приділена розвитку  національної культури в ХХ ст.  та в умовах незалежності  –   в кінці ХХ – початку ХХІ ст. Цікаві виступи, присвячені основним напрямам модернізму в українській культурі ХХ ст.,  виголосили студенти Васьковська А. (КВ 23), Кривошеєнко М., Курінний  К. (КМ 22), Чорток О., Юрчук А. (КМ 21) та ін.

Інформаційними і повчальними були виступи  студентів, що стосувалися особливостям розвитку національної української культури  на сучасному етапі в умовах глобалізації і становлення  інформаційного суспільства в Україні, як-от: Литвина В., Приходько Е. (КП21), Сергієнко Ю., Тітора В. (КМ 23), Станкевич  М.(КМ 21).

У роботі інтернет-конференції значне місце посіли доповіді і презентації  студентів, присвячені життю та діяльності визначних діячів  української

культури  – науковців, письменників, акторів та ін.

Загальна позиція студентів у вищевказаних виступах  свідчить про те, що для молоді знання історії української культури, особливостей етногенезу, періодів її розвитку, формування світоглядних характеристик  ментальності,  розуміння  сучасного  світового  історико-культурного  процесу і місця в ньому українського народу є шляхом до набуття  досвіду  і намаганням сформувати власну життєву позицію, відчути відповідальність за наслідки своєї  діяльності.

Доц. Лук’янчук Л.Я


 

Студенти  ІІІ курсу ННК ІПСА взяли активну участь  в ІІ Загальноуніверситетській студентській науково-практичній  Інтернет-конференції «Культура українського народу: історія, сучасність, перспективи», яка проходила з 26 листопада до 4 грудня 2014 р. /адреса сайту:ukrconf.fl.kpi/.

До участі в роботі конференції залучилося  52 студенти, які підготували 47 доповідей і презентацій. Проблеми порушені  на конференції торкалися становленню, формуванню та розвитку  української національної культури, а  саме: феномену ментальності українського народу, української міфології,  «неолітичної революції» та трипільської культури на теренах України, культури скіфів, впливу античності на розвиток  стародавньої  культури  українського народу, впровадженню християнства у східнослов»янських племенах, розвитку культури Київської Русі, освіти в Україні в Х-ХУІІ ст., барокової картини світу в українській культурі в ХІХ ст., меценатської діяльності  в Україні.

   Особлива увага на конференції була приділена проблемам розвитку культури в ХХ ст.  та в  умовах незалежності в кінці ХХ – початку ХХІ ст. Шляхи розвитку  національної української культури  стали також предметом обговорення на учасників секційного засідання Інтернет-конференції на тему «Культура України в  умовах глобалізації». Засідання секції відбулося 29 грудня 2014 р. в традиційному форматі. На секції було заслухано 13  доповідей.  Серед них: «Культурна самоідентичність України в контексті процесів глобалізації» /Бондаренко Є./,   «Феномен мультикультурності українського суспільства»  /Маняк Ю.,

Лаврій Б./, «Вплив тенденцій європеїзації на процеси розвитку сучасного  вітчизняного культурного процесу» /Захарян Ю./,  «Постмодернізм як явище культури українського постіндустріального суспільства» /Пилєва Г./, «Сучасне українське мистецтво як форма соціальної комунікації» /Стоянова А., Проскурін О./, «Сучасне кіномистецтво України» /Поршнєва К./ та ін..

У роботі Інтернет-конференції значне місце посіли доповіді і презентації студентів, присвячені життю та діяльності визначних діячів української культури – науковців, письменників, художників, акторів .

Свої виступи студенти аргументували матеріалами, вміщеними в презентаціях. (див. додаток ipsa14)

                                                                                                       Доц. Лукянчук Л.Я.


 20 грудня 2014 р. у 258 ауд. 4 корпусу відбулась науково-практична конференція для студентів ФБТ   «Презентація, як елемент наукового мовлення» (див. додаток FBT201214). Організатор: Кобець М.М.


Закінчився конкурс «У слові розкривається душа». Цьогоріч участь у літконкурсі взяло  лише 14 студентів. Поетів – 7, 6 – подали прозу, 1 студентка надіслала переклад поезії. Журі вирішило відзначити лише двох авторок прозових творів: Олену Стовбу (ФСП, СП-41) та Ірину Питайло (ХТФ, ХО-31). 

Дякуємо всім учасникам за участь і вітаємо переможниць!

Пошуків, натхнення й прекрасних творів бажаємо творчому студентству НТУУ «КПІ».


 

11.12.2014 відбулася науково-практична конференція «Українознавчі читання» за участю студентів першого курсу ІПСА. На конференції прозвучало чимало цікавих доповідей, присвячених проблемам розвитку різних напрямів української культури та мистецтва. Хочеться виокремити доповідь, що торкалася етапів розвитку українського авангардизму (Паляничко Костянтин, студент гр. ДА 42), доповідь про особливості сучасного українського танцювального стилю брейк-данс (Філімонов Ігор, студент гр. ДА 41), а також зворушливу оповідь про життя і творчість видатного українського композитора Мирослава Скорика (Шпрінгер Олексій, студент гр. ДА 42). Загалом кожна доповідь мала свою «родзинку» у вигляді презентації, музичного супроводу, власного виконання музичних творів чи демонстрації елементів танцю – усе це перетворило конференцію на справжнє мистецьке свято. Оргкомітет щиро дякує всім учасникам та гостям заходу.


09.12.2014 відбулась науково-практична конференція курсантів 3 курсу ІСЗЗІ "Мова як чинник консолідації українського народу" (див. додаток konf0912 )


04.12.2014  о 16-00 ,  у Великій фізичній аудиторії корпусу №1,  відбулась щорічна конференція "Натуральні і штучні мови у суспільній взаємодії". У конференції брали участь студенти ІПСА та ФТІ. Фотозвіт знаходиться на кафедрі.

Оргкомітет (к.ф.н. Березовенко А.В., ст.викладач Сидоренко Л.М.).


 

21 листопада 2014 року відбулася науково-практична конференція студентів ФЕЛ „Риторика – наука для вільного й демократичного суспільства” (звіт про захід див. у додатку zvitfel )


 

З нагоди Дня української писемності та мови кафедра української мови літератури та культури проводила загальноуніверситетську  вікторину . Студенти, які взяли  участь у заході, виявили обізнаність з історією української мови, ставновленням її правопису, вміння знаходити і аналізувати фактичний науковий матеріал. Досвід і знання, набуті під час підготовки відповідей на запитання вікторини, стнуть у нагоді майбутнім інженерам – громадянам, патріотам, носіям і популяризаторам національної культури.

(результати див у додатку Viktoryna11).


 

24 листопада 2014 р. відбулося чергове засідання наукового гуртка з сучасної української літератури (керівник доцент Кривенко С.М.). Тема цього засідання – «Жанрово-стильові різнови української новели 80–90-х років ХХ ст.». Було розглянуто цікаві та актуальні питання розвитку сучасної літератури, зокрема, витоки формування новели нового типу, поява творів авангардного спрямування, жанрово-стильові різновиди сучасної новелістики: аналітично-реалістична, лірико-романтична, комічна, сповідальна, урбаністична, магічна, химерна, антиутопічна новела та ін. Студентів зацікавив новаторський характер сучасної української новелістики, особливості індивідуальної манери письменників. Жваву дискусію викликали твори О.Лишеги, К.Москальця, О.Жовни,  В.Габора, Л.Пономаренко, В.Даниленка, О.Гавди, О.Ірванця, Ю.Винничука, Б.Жолдака, Ю.Андруховича, братів Капранових, Є.Кононенко, М.Іллєнка. Присутні щиро зацікавилися новими гранями сучасної української літератури.


 

07.11.2014  о 16-00, в ауд. 47, корп 14 відбувся вечір авторської студентської поезії. У конкурсі брали участь студенти ІПСА,ФЕЛ, РТФ. Фотозвіт знаходиться на кафедрі.

 

Оргкомітет (викладачі Сидоренко Л.М., Тільняк Н.В.)


 

05.11.2014  о 16-00 ,  в ауд.47, корп.14  відбувся конкурс "Мовний брейн-ринг". У конкурсі брали участь студенти ІПСА та ФЕЛ.. Фотозвіт знаходиться на кафедрі.

 

Оргкомітет (викладачі Сидоренко Л.М, Тільняк Н.В.).

 


 

28 жовтня 2014р. у 12 залі НТБ НТУУ «КПІ» відбулась студентська науково-практична конференція для студентів ІТС – «Особливості ділового спілкування» (див. додаток konferenc2810). Організатор конференції: Маковецька-Гудзь Ю.А.

 


25 жовтня 2014 р. у 258 ауд. 4 корпусу  відбулась студентська науково-практична конференція для студентів ФБТ   «Український внесок у світову культуру та мистецтво» (див. додаток FBT251014) Організатор конференції: Кобець М.М.

 


 

 25.10.2014  в ауд.414 корп.17 відбулась студентська конференція «Немає магії сильнішої, ніж магія слів» . В конкурсі брали участь студенти РТФ. (Фото звіт див. додаток RTF10). Оргкомітет (викладач Сидоренко Л.М.)


 

23.09.2014  в ауд.504 корп.17 відбулась студентська конференція «Феномен Тараса Шевченка». В конкурсі брали участь студенти ФСП. (фото звіт див. додаток FSH). Оргкомітет (викладач Сидоренко Л.М.).


 

17 жовтня пройшов 2 етап конкурсу «Шевченківські читання». Цей конкурс став традиційним в НТУУ «КПІ» Студенти-першокурсники декламували поезію класика української літератури (див. додаток 2etapSHCH)


 

22.09 та 24.09 відбувся І етап конкурсу «Шевченківські читання». В конкурсі брали участь студенти РТФ, ІПСА, ФСП. Фотозвіт додається (див. додаток SHCH)

 


11 березня 2014 відбулась науково-практична конференція студентів ПБФ на тему  

«Доброчинство української шляхти».

Про тематику виступів див. у додатку PBF


 

      20 березня 2014 відбулась науково-практична конференція студентів 4-го курсу ТЕФ "Український внесок у світову науку і культуру".  Під час заходу прозвучали  виступи  про  видатних вчених – випускників Політехнічного інституту (див. додаток TEFK). 


 

19 грудня 2013 року відбулося чергове засідання наукового гуртка з сучасної української літератури, присвячене обговоренню першого постмодерного твору сучасної української літератури – повісті «Рекреації» Юрія Андруховича.

Керівник гуртка кандидат філологічних наук ст. викладач Кривенко С.М.

 


 

 20.12.2013 відбулась науково-практична конференція студентів ІІІ курсу ФПМ НТУУ «КПІ» на тему: «Специфіка трансформації української культури кінця ХХ – початку ХХІ ст.». 

     Про тематику виступів див. у додатку FPM

                                                      


     18 грудня 2013 року відбулась міжуніверситетська  науково-практична студентська конференція «Українська культура: вчора, сьогодні, завжди».

Див. додаток konferenciya.


 

     Закінчився  конкурс літературної творчості студенів НТУУ "КПІ".

Про його результати див. у додатку litkonkurs 


 

     16 грудня 2013 року відбулась науково-практична конференція студентів ІІІ курсу ННК «ІПСА»  на тему «Українська культура в контексті процесів глобалізації (кін. ХХ – поч.ХХІ ст.)». Про тематику доповідей див. додаток IPSA.


 

      28.11.2013 відбувся ІV Міжнародний мовно-літературний конкурс імені Т.Г. Шевченка (університетський етап). Про його результати див. у додатку .                                  


 

     20.11.2013 відбулась науково-практична конференція студентів 1 курсу ФМФ на тему "Щоб наша слава не вмирала, щоб наше слово не пропало", присвячена 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка.                                   


 

5 листопада 2013 року відбулась науково-практична конференція до Дня української писемності та мови студентів 1 курсу ФЕЛ. Див. додаток.


 

 

      22 жовтня 2013 р. в НТУУ «КПІ» відбулися змагання з Брейн-рингу  на краще знання творчості Т.Г.Шевченка  між студентами першого курсу трьох факультетів: ФЕЛ, РТФ та ІПСА. Див. додаток.


 

      З 17 жовтня 2013 року починає свою роботу науковий гурток "Сучасна українська література".

Керівник гуртка – Кривенко Сергій Миколайович.

Методичні вказівки і матеріали для проведення засідань наукового гуртка див. у додатку.


 

В січні 2013 року відбувся ІІІ Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, в якому переможницею стала студентка 1 курсу ФБТ Трояновська Людмила (науковий керівник – доц. Ожоган Л.О.).

Міністерство освіти і науки України винесло подяку доцентові кафедри української мови, літератури та культури Ожоган Л.О. за підготовку дипломанта І ступеня ІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, студентки 1 курсу ФБТ Трояновської Людмили (наказ МОН України від 17 квітня 2013 р. №447).


 

Кафедрою щорічно проводяться такі студентські заходи:

  • "Майстер грамоти" – загальноуніверситетська студентська олімпіада з української мови.
  • Мовно-літературний конкурс імені Т.Г. Шевченка.
  • Міський конкурс "Як тебе не любити. Києве мій!"
  • Вузівський диспут "Мій факультет – найкращий".
  • "Круглі столи" з видатними діячами літератури, мистецтва, науки тощо.