КПІ
ФЛ КПІ
  • Українська

 Григорій Квітка-Основ’яненко –  корифей українського слова

29 листопада 2023 року виповнюється  245 років з дня народження  Григорія Квітки-Основ’яненка – першого українського прозаїка, основоположника художньої прози і жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі.

«Внесок Г. Ф. Квітки-Основ´яненка в літературний процес вагомий і різнобічний. Видатний прозаїк і драматург широко відкрив двері у велику літературу. Ним були закладені основи нової української прози, введені жанри повісті, оповідання, соціально-побутові комедії. Письменник розробив і утвердив в українській літературі принципи просвітительського реалізму, який у 30-х роках ХІХ ст. став на Україні провідним творчим методом і літературним напрямом. Проза і драматургія письменника мала велике значення для утвердження статусу української літератури серед інших літератур», – зазначав Олесь Гончар.

Григорій Федорович був любителем музики, добре грав на багатьох музичних інструментах, віддаючи перевагу флейті. Квітка мав також неабиякі акторські здібності, брав участь у аматорських спектаклях театру на Основі, (у старовинному маєтку, де мешкала родина), і ролі вибирав собі завжди веселі і комічні. У 1816 р. вперше надрукував свої вірші та оповідання в «Українському віснику». За його сприяння було організовано альманахи «Українська зірка» та «Молодик», які виходили друком у Харкові. Справжній талант письменника виявився на початку 30-х років. Свої перші твори друкував у журналі «Український Вісник».

Сучасники свідчать, що реалізувати себе в літературі письменнику допомогла його дружина Ганна Григорівна – класна дама інституту благородних дівиць. Дружина підтримувала чоловіка на літературній ниві, була його першим та дуже строгим критиком, можна сказати, що завдяки їй він і став письменником – Григорієм Квіткою-Основ’яненком. Чому Основ’яненком? Цей літературний псевдонім пояснює сам Григорій: «Взяв собі прізвище по місцю проживання; живу на Основі; і так, буду Основ’яненко» – писав він в одному з листів.

Усі твори письменника сповнені любов’ю до земляків, у них багато гумору, незлої сатири. Письменник щиро вважав, що ідеальні герої існують і в реальному житті. У творах «Маруся», «Сердешная Оксана», «Солдатский патрет», «Мертвецький Великдень» автор з великою симпатією зображує простих людей, умови життя, виступає проти пияцтва, ненажерства та інших пороків.

Найкращі твори Квітки одними з перших представляли українську літературу європейським читачам. У 1854 році в Парижі опубліковано французькою мовою «Сердешну Оксану».

Твори Основ’яненка перекладено польською, болгарською, чеською та іншими мовами. П’єси Григорія Федоровича «Шельменко-денщик» і «Сватання на Гончарівці» досі не сходять зі сцен українських театрів. Твори письменника настільки проникнуті гуманізмом та співчуттям до людей, що навіть Іван Франко назвав Квітку одним з перших письменників, що став автором «людської повісті».

Для нас твори Григорія Квітки-Основ’яненка — це спадщина наших предків, це правдиві картини народного життя, і саме за це ми особливо вдячні письменникові.

Інтернет-ресурси:

1.Квітка-Основ’яненко Григорій. Життя та творчість. http://www.ukrlib.com. ua/bio/printout.php?id=187  (дата звертання 24.11.2023).

2. Твори Г. Квітки, література про життєвий та творчий шлях. http://korolenko.kharkov.com/kvitkosn2.htm  (дата звертання 25.11.2023).

3. Григорій Квітка-Основ’яненко. http://dok.znaimo.com.ua/docs/index-3052.html  (дата звертання 25.11.2023).

4. Григорій Квітка-Основ’яненко. http://library.khai.edu/pages/kvitka/kvitka.html  (дата звертання 24.11.2023).

5. Григорій Квітка-Основ’яненко. http://www.ukrlib.com.ua/bio/ printout. php?id=187  (дата звертання 25.11.2023).

6. Григорій Квітка-Основ’яненко. Посібники. http://schoolposibnik.ucoz.ru/ index/grigorij_kvitka_osnov_janenko/0-9 

7. Кращі твори Квітки-Основ’яненка. http://lessons.com.ua/krashhi-tvori-kvitki-osnov-yanenka/ 

8. Квітка-Основ’яненко – батько української прози. http://tvori.com.ua/grigorij-kvitka-osnovyanenno-batko-ukransko-prozi/ 

                                                                                       Матеріал підібрала Світлана БЕРНАЦЬКА

Facebook
YouTube
Twitter
Instagram
Email

Попередня версія сайту

Інкунабула

Інкунабула
Шпаргалка оратора
Мовні цікавинки