КПІ
ФЛ КПІ
  • Українська
Чи вчився Академ у академії

Чи вчився Академ у академії

Інколи важко уявити, що за такою звичною нам назвою ховається чиєсь ім’я або прізвище. Проте нерідко власні назви народжують загальні. І якщо всім відомо, що терміни ампер, ом, вольт, джоуль тощо походять від імен науковців-винахідників, то походження деяких слів може когось і подивувати.

Із сивої давнини прийшло до нас слово монета. У Стародавньому Римі в IV—III столітті до н. е. надзвичайно шанували богиню Юнону-Монету (Юнону-Порадницю) і завжди прислухалися до її пророцтв. За легендою, виснажені однією з невдалих воєн римляни попросили богиню передбачити закінчення війни. Її пророцтво збулося, і вдячні люди створили при храмі Юнони-Монети майстерню, де карбували гроші із зображенням богині, які згодом і стали називати монетами.

А назва академія прийшла до нас із Стародавньої Греції і пов’язана з ім’ям міфологічного героя Академа. До речі, словом герой у міфології спочатку називали дух померлих видатних предків, що, як вважали, впливав на живих. Гробниці героїв ставали об’єктом культу. Академ нібито був похований у передмісті Афін, за міською стіною. Священний сад навколо могили назвали Академією. Саме там філософ Платон проводив бесіди з учнями, тому заснована ним школа дістала назву «академія». Пізніше цим словом стали називати наукові заклади.

Цікава історія слова силует. Зараз воно означає або обриси людини, тварин і предметів, подібні до їхньої тіні, або профільні портрети. А колись французи так називали все погане, неякісне, фальшиве. Походить це слово від прізвища Етьєна де Сілуета, який жив у XVIII столітті у Франції і був міністром фінансів. Він був надзвичайним скупердяєм: економив на всьому, постійно комбінував, аби зменшити витрати королівського двору, замінював дорогі якісні товари на копійчаний непотріб. Обурені дворяни глузували з нього, робили карикатури, кпинили, доки не домоглися повалення ненависного скнари.

Далі буде.

Олена Новак

Facebook
YouTube
Twitter
Instagram
Email

Попередня версія сайту

Інкунабула

Інкунабула
Шпаргалка оратора
Мовні цікавинки