КПІ
ФЛ КПІ
  • Українська

Міжнародний день музеїв

Щорічно, починаючи з 1977 по всьому світу 18 травня проходить Міжнародний день музеїв. Його було започатковано рішенням XI Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв. Цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах. Це свято було створене з метою привернення уваги до ролі музеїв у збереженні культурної спадщини та популяризації культури серед широкої громадськості.

Музеї є не тільки місцем зберігання історичних та культурних цінностей, а й осередками освіти. Окрім екскурсій, проводяться лекції, наукові конференції, семінари та інші заходи, що допомагають у популяризації знань та відкриття нових горизонтів. Музеї пропонують й безліч варіантів цікавого дозвілля – квести, майстер-класи, презентації, творчі вечори тощо.

Кілька цікавих фактів про музеї: Капітолійський Музей (Capitoline Museums), найстаріша публічна колекція мистецтв в світі, почав свою роботу в 1471 році, коли папа Сикст IV пожертвував ряд важливих для народу Рима древніх скульптур; музей Ватикану (Vatican Museums), другий найстаріший у світі музей, він почав свою історію з моменту першої публічної виставки, котра складалася так само з представлених публіці колекції скульптур, збирання якої було ініційовано Папою Юлієм II ще в 1506 році; Британський музей (British Museum) вперше був відкритий для публіки 15 січня 1759 року.

Державний політехнічний музей імені Бориса Патона при Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» має статус самостійного структурного підрозділу науково-дослідної частини університету згідно наказу Міністерства освіти України №191 від 29.06.1995 року відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №360 від 29.05.1995 року “Про створення в м. Києві Державного політехнічного музею”. Відкритий музей був 11 вересня 1998 року під час святкування 100-річчя КПІ. Музей розташований у навчальному корпусі №6 (колишні майстерні Київського політехнічного інституту).

У столиці працюють кілька десятків музеїв. Технічні, художні, історичні, літературні, природничі. Кожен шанувальник пам’яток історії та культури може обрати заклад на свій смак.  Майже всі періодично запрошують оглянути експозиції безкоштовно у дні відкритих дверей.

Ніч музеїв. Ніч музеїв – щорічна акція, присвячена Міжнародному дню музеїв і проводиться 18 травня. Ніч музеїв – міжнародна акція, основна мета якої показати ресурс, можливості, потенціал сучасних музеїв, залучити до музеїв молодь. Вперше «Ніч музеїв» була проведена в Берліні в 1997.

За матеріалами: https://www.dilovamova.com/

Музеї та музейні експозиції публічних бібліотек Києва https://dlib.kiev.ua/items/show/322#?c=0&m=0&s=0&cv=0

ст. викладач Лілія СИДОРЕНКО