КПІ
ФЛ КПІ
  • Українська

100 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ГАННИ ЧЕРІНЬ (ПАНЬКІВ),ВИДАТНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ  ПОЕТЕСИ, ПРОЗАЇКА

Сьогодні, 29 квітня, Україна вшановує 100-ту річницю з дня народження української письменниці, поетеси Ганна Черінь (у дівоцтві Галина Грибінська, у заміжжі Галина Паньків), яка народилася на Київщині. Писати вірші почала з дитинства. Після закінчення школи вступила до Київського університету на філологічний факультет, але через Другу світову війну перервала навчання. Ганна опинилась у Німеччині на примусових роботах, там продовжувала писати  та друкувала свої твори у часописі «Дозвілля», де у 1949 році  вийшла перша збірка її поезій «Крещендо», у цей нелегкий час і з’явився псевдонім «Ганна Черінь».

У 1950 році поетеса переїхала до Америки, де у 1953 році закінчила факультет лінгвістики Чиказького університету, а у 1966 році  здобула другий диплом за спеціальністю «Бібліотекар». З 1964 по 1988 роках працювала в бібліотеці Регенштайн Чиказького університету у відділі міжнародного обміну з країнами Східної Європи, де активно брала участь у зібранні великої колекції україністики та намагалась встановити обмін книжками з українськими бібліотеками.

З 1988 року Ганна Черевінь, оселившись у м. Порт-Шарлотт, займається роботою Українського релігійного і культурного осередку, очолює відділ преси та культурно-освітній відділ. З її ініціативи в осередку проходили різноманітні заходи, приурочені до українських державних і релігійних свят, вшанування пам’яті видатних українських діячів, зустрічі з українцями, які мешкають в різних країнах та на різних континентах. Відбувалися в осередку і літературні вечори самої письменниці, а за її програмами і сценаріями проходили вистави та інсценізовані виступи.

Творчий діапазон Ганни Черінь вражає, адже вона – автор віршів, прозових творів, оповідань (серед них вагоме місце посідають гумористичні), подорожніх нарисів, репортажів, п’єс, творів для дітей, перекладів, статей та публікацій найрізноманітнішої спрямованості.

В одній зі своїх останніх книг – поетичній збірці «Червона ружа»  Ганна Черінь написала: «За ввесь час видала 49 книжок – прози, лірики, гумору, дитячих книжок, тревелогів, крім того – 6 книжок про мою творчість і 46 музичних творів на мої слова».

Ганна Черінь у 1993році прийняли до Національної спілки письменників України, а у 2002 році вона стала лауреатом премії «В ім’я добра» імені Степана Олійника. Вся її творчість пройнята великою любов’ю до рідної землі, до рідної співучої мови, а зрештою – до України. Тож не дивно, що саме рідному краю та рідній мові письменниця присвятила не один свій вірш:

                                           Рідна мова

На світі стільки різних мов,
Як квітів у гаю.
А рідна мова – то любов,
Отож, люби свою!

Люби її, бо твій народ
За неї зводить бій
Крізь барикади перешкод –
За свій державний стрій.

І ти, мій друже, поможи,
Учися і читай –
І всім знайомим розкажи
Про наш чудовий край.

Якщо забув, то знов навчись
Прекрасних рідних слів,
Щоб відродились, як колись,
І Київ наш, і Львів.

Померла Ганна Черінь 20 липня 2016 році на 92-му році життя. До останніх днів життя своєю творчістю вона пропагувала українську мову та культуру організовуючи літературні вечори.

Література:

  1. Ганна Черінь Мистецький портал «Жінка-УКРАЇНКА». Режим доступу: https://web.archive.org/web/20160304204145/http://ukrainka.org.ua/hanna-cherin
  2. Гарасевич М. Ганна Черінь –  письменниця-гуморист // Ми не розлучались з тобою, Україно: Вибране.  Детройт, 1998. С. 428 – 436.
  3. Ротач П. Ганні Черінь, українській поетесі у США: Відкритий лист. Калейдоскоп: Статті і рецензії. К.: Всесвіт, 1995. С. 317 – 326.

Доц. Неоніла ТІЛЬНЯК

Facebook
YouTube
Twitter
Instagram
Email

Попередня версія сайту

Інкунабула

Інкунабула
Шпаргалка оратора
Мовні цікавинки