КПІ
ФЛ КПІ
  • Українська

З ПІСНЕЮ В СЕРЦІ ДО 210-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ  СЕМЕНА ГУЛАКА-АРТЕМОВСЬКОГО (1813–1873)

Славетну сторінку в історії української культури відкрив Семен Гулак-Артемовський як композитор, оперний співак (баритон) і драматург, творець першої української опери.

Народився Семен Гулак-Артемовський у м. Городище (тепер Черкаська обл.), походив із старовинного козацького роду, родоначальником якого був Іван Гулак — генеральний обозний гетьмана Дорошенка. Дядько композитора — П. Гулак-Артемовський, професор Харківського університету, відомий український поет і байкар.

Майбутній композитор навчався спочатку в Київському духовному училищі, потім у Київській духовній семінарії, був кращим її співаком. Після закінчення семінарії співав у київському митрополичому хорі у Софійському соборі та Михайлівському Золотоверхому монастирі.

Гулак-Артемовський – автор безсмертної опери «Запорожець за Дунаєм» (автор лібрето – М.Костомаров),  першої української національної опери. Її люблять мільйони людей, арії з неї співають і великі майстри вокалу, й аматори, які нерідко вважають ці пісенні твори народними.

Перлину української класики  «Запорожець за Дунаєм» справді можна назвати народною оперою, адже надихнули митця на її створення українська історія, українська пісня і рідна українська земля.  Твір вважається шедевром світової класики і виконується на оперних сценах багатьох  країн.

Семен Степанович Гулак-Артемовський був не лише талановитим композитором, а й надзвичайно обдарованим оперним співаком, першим виконавцем партії Карася у своїй опері. Блискуче виконував драматичні ролі в театрі. Писав п’єси, романси, пісні. Одна з них – популярна й досі «Стоїть явір над водою» — присвячена Тарасові Шевченку, з яким Гулак-Артемовський близько товаришував. Автор музичної комедії «Ніч на Івана купала», дивертисментів «Українське весілля» та «Картини степового життя циган», музики до багатьох театральних вистав.

Талант С.Гулака-Артемовського, крім мистецтва, розкрився також в інших сферах, про  це свідчать його ґрунтовні знання в галузях географії, історії, статистики, економіки. Але Семен Степанович уславився саме своїм багатогранним талантом дарувати людям високі зразки музичного мистецтва і як фундатор української опери. Оперою «Запорожець за Дунаєм» композитор вписав яскраву сторінку в історію української музики та заклав міцну основу для подальшого її розвитку.

У 1986 р. Черкаському музичному училищу присвоєно ім’я видатного українського співака і композитора С. Гулака-Артемовського. У місті Городище споруджено пам’ятник, ім’я уславленого земляка носить районний Палац культури, дитяча школа мистецтв та вулиця, на якій він народився. Про життя і діяльність відомого композитора і співака, а також інших представників роду Гулаків-Артемовських розповідає експозиція музею С. Гулака-Артемовського, який функціонує в місті.

Література:

1. Брюховецька О. «Запорожець за Дунаєм» і колоніальний міф. Кіно Театр.2008.№ 3 [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.ktm.ukma.kiev.ua/show_content.php?id=784 2. Видатні історичні постаті України. Василь Кирилович Авраменко [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://ukrhistory.com.ua/istorychni_postati/vasyl_avramenko.html

ст. викладач Лілія СИДОРЕНКО

Facebook
YouTube
Twitter
Instagram
Email

Попередня версія сайту

Інкунабула

Інкунабула
Шпаргалка оратора
Мовні цікавинки