КПІ
ФЛ КПІ
  • Українська
4 причини використати силу паузи

4 причини використати силу паузи

Сама природа вдається до тактики мовчання. Чи ви чули вираз «затишшя перед бурею»? Коли морські хвилі затихають, аби потім із новою силою вдарила буря. Тож після затишшя неодмінно має щось статися. Спікери користуються тим самим інструментом, для такого самого ефекту. Тиша необхідна, аби голос був почутий.

Відділіть суцільний словесний потік звичайною паузою. Дайте аудиторії відчути, що ця тиша виправдана, і за нею ховається дещо неочікуване та ефектне. Момент допоможе заново зосередити увагу аудиторії. Вхопіть цю золоту мить і продовжуйте виступ далі із новою силою.

Є безліч причин використовувати силу паузи. Ось 4 найголовніші.

Пауза розділить блоки інформації

Не кожен слухач може відразу запам’ятати чималий обсяг інформації. Для того, щоб аудиторія краще її засвоїла, матеріал слід просто розділити паузами. Зробіть зупинки: між вступом та основною частиною, між ключовими моментами виступу, між основною частиною та висновками.

Після певних тематичних блоків можна зробити паузу і звернутись до аудиторії – це заново ввімкне увагу слухачів.

Пауза занурить у сказане

Невпевненість і хвилювання, що супроводжують публічний виступ, вивільняють гормон адреналіну, який змушує нас говорити швидше. Темп розповіді прискорюється, інтонація вирівнюється, а пауза губиться. У безперервному потоці слів ми намагаємося втиснути ключові моменти, але за таким ритмом слухачу дуже важко встигнути. Під час виступу пауза стане вам у нагоді, адже подарує публіці мить ухопити сенс сказаних вами важливих речей.

Пауза як перехід

Створити природній перехід між основними частинами оповіді складно, але необхідно. Продумайте цікаві переходи між головними тезами вашої доповіді, аби увага слухачів не зникала. Паузи допоможуть аудиторії усвідомити все, що ви щойно сказали, і поєднати із тим, що скажете далі.

Пауза як спосіб налагодження контакту

У своїх виступах ми не протягом усього виступу повідомляємо аудиторії щось нове. І коли ми говоримо, здавалось би відомі речі, слід використовувати паузу. Прямо посеред такого речення. Як це працює? Коли ми говоримо першу частину речення, у аудиторії виникає бажання продовжити і закінчити речення разом з нами або замість нас. Таким чином люди ще сильніше залучаються до виступу, до теми розмови і починають слухати уважніше. Таку паузу можна зробити, щоб аудиторія осмислила щось або дала відповідь на наше запитання.

Звісно, ваш вплив на публіку буде більш дієвим, якщо ви налагодите з нею діалог. Адреналін, як ми вже знаємо, змушує нас прискорювати свою промову. Пауза збереже динаміку у вашій розмові. Зміна темпоритму урізноманітнить мовлення на слух. Пауза, темп, інтонація — умовна мова, що допоможе аудиторії порозумітися з оратором.

Почувайтеся таким оратором, чиє мовлення виразне і ритмічне, з витриманою інтонацією та паузами, що підживлюють аудиторію. І тоді ви здивуєте свою публіку не тільки змістом промови, але й власною впевненістю та лідерством.

Юлія Маковецька-Гудзь

Facebook
YouTube
Twitter
Instagram
Email

Попередня версія сайту

Інкунабула

Інкунабула
Шпаргалка оратора
Мовні цікавинки