КПІ
ФЛ КПІ
  • Українська
Страх публічних виступів

Страх публічних виступів

У сучасних реаліях страх настільки поширене психологічне явище, що воно не потребує пояснень, бо кожен його знає з власного досвіду. Страх (хвилювання) – це нормальна реакція здорового організму на дію стресогенного фактору. Природа запрограмувала нас на це. Страх робить нас більш обережними й зібраними. І це – добре.

Усі страхи людства я би поділила на 2 групи.

Страх реальний.

Коли на тебе біжить зграя собак, страшно? Або ведмідь? Чи коли машина заглохла на залізничному переїзді, а вдалині поїзд видніється? Це природній інстинкт, який виконує захисну функцію. Адже в результаті взаємодії із зовнішнім чинником наше фізичне тіло може вмерти. Усім знайома фраза – «Ледь не вмер від страху».

Страх нереальний.

Від виступу на конференції ваше фізичне тіло помре? Навряд чи. Хоча, якщо місяць думати про те, що «я точно умру від страху», то… думка має неймовірну силу. Будьте обережні зі своїми думками.

Ось таким нереальним страхом є – страх публічних виступів. На будь-яких тренінгах з ораторської майстерності питання про те, як побороти цей страх, завжди стоїть на першому місці. І цей страх другий у списку найбільших страхів людства (перший страх смерті). Щодо страху виступів можна прослідкувати дві тенденції:

страх – це зло і з ним треба боротися

страх – це добре і він допомагає

Головний парадокс полягає в тому, що обидва підходи правильні. Чому? Все просто. Якщо ви поборете свій страх, то ваші виступи відразу стануть кращими. Але погана новина в тому, що страх побороти неможливо (пам’ятаєте – природа запрограмувала нас на це ). Та і не потрібно з ним боротися. Його можна знизити і використати на свою користь. Тому що коли ми боїмося, рівень адреналіну в крові підвищується. Що дає нам адреналін? Посилюється серцебиття, кров краще циркулює і омиває мозок, м’язи. Що ми отримуємо? Очі горять, прекрасна реакція, висока кмітливість. Саме те, що потрібно для ефективного виступу. Чому ж тоді у нас трусяться руки, ноги і заплітається язик? А тому – що адреналіну забагато і для того, щоб виступати якнайкраще – потрібно просто знизити його рівень.

Щоб це зробити є кілька рекомендацій:

  • Усвідомте свій страх (що станеться найгіршого якщо Ви виступите погано?)
  • Виконайте кілька фізичних вправ (бажано не безпосередньо перед виступом)
  • Не бійтеся бути смішним (якщо про вас говорять – це добре. Коли зовсім не говорять – погано)
  • Проводьте репетиції (розповідайте свій виступ друзям, знайомим, коту чи плюшевому ведмедю)
  • Розподіліть увагу під час виступу (коли ми концентруємося на страху, то забуваємо про мету розмови)

І остання моя улюблена…

  • Ідемо назустріч страху

Кожен страх – це точка особистого зростання. Це означає, що саме ось тут потрібно дещо підчитати, підучитись, підготуватись, проконсультуватись. Страх допомагає знайти саме ту болючу точку, попрацювавши над якою, ви можете далі рухатись вперед.

Насправді, це дуже круте відчуття. Це як адреналін на старті. Тобто, якщо ви відчуваєте страх, значить перед вами цікава нова дорога, яка саме ВАША. Задача – зробити перший крок! А не тікати від своєї дороги.

Страх – це неймовірно потужний ресурс, який мобілізує увесь організм та дає незвичайний енергетичний заряд, який дозволяє стрибнути високо та далеко. Приручіть ведмедя!

Юлія Маковецька-Гудзь

Facebook
YouTube
Twitter
Instagram
Email

Попередня версія сайту

Інкунабула

Інкунабула
Шпаргалка оратора
Мовні цікавинки